2015.gada 30.jūlijā noslēdzies Baltic International Bank rīkotais projektu skiču konkurss, kurā investori vēlējās atrast labāko arhitektonisko risinājumu Vecrīgas kvartāla starp Kalēju un Vecpilsētas ielām pārbūvei par mūsdienīgu darījumu, iepirkšanās un dzīvokļu kompleksu. Par labāko no iesniegtajiem piedāvājumiem žūrija atzina Vincents arhitektu projekts.

Svinīgā ceremonijā A/S Baltic International Bank Valērijs Belokoņs apsveica ar uzvaru un atzina, ka Vincents arhitektu priekšlikums ir profesionāli augstvērtīgs un detalizēts, un pasāžas koncepcija veidota, ievērojot bankas stilu un ietverot rūpīgus pētījumus par dažādām bankas vajadzībām.

Par projektu – Kalēju pasāža.

Vēsturiski Kalēju pasāža ir atradusies pašā Rīgas dzimšanas šūpulī - Rīdzenes upes krastos, kur izvietojās pirmā lībiešu osta. Vēlāk Kalēju pasāžas vietā atradās pilsētas nocietinājuma mūri, kuru paliekas daļēji manāmas ēku pamatos. Zem ēkām paslēptas unikālas arheoloģiskās liecības un šo faktoru iespējams veiksmīgi izmantot pasāžas kompleksa tēla un identitātes veidošanā.

Apzinoties šīs vietas nozīmīgumu un svarīgo uzdevumu, esam ar augstu atbildību pret detaļām radījuši projektu ar mērķi maksimāli iekļauties vēsturiskajā Vecrīgas vidē, vienlaikus piešķirot vietai strukturālu skaidrību un piemērojot mūsdienu vajadzībām. Projektējamās apbūves apjoms nodrošina apkārtējai vēsturiskajai apbūvei raksturīgo mērogu un vienlaikus veido vienotu, saules izgaismotu, caurstaigājamu pagalmu- pasāžu. 

Kalēju pasāža paredzēta kā funkcionāli vienots komplekss, kura centrā būs publisks iestiklots iekšpagalms. Tiks radīta jauna pilsētas ‘’vieta’’ (locus), papildināta ar vairākiem arhitektoniskiem elementiem, nodrošinot mūsdienīgas pilsētvides un vēsturiskas tradīcijas sintēzi. Rezultātā tiks attīstīta Vecrīgas dienvidu daļas publiskā ārtelpa un paaugstināta tās kultūrvēsturiskā vērtība. Kalēju pasāžas dizaina koncepcijas pamatā ir saudzīgs dialogs starp vēstures doto materiālu un mūsdienu formu izpratni. Projektā apvienoti augsti komforta standarti, izsmalcināta un reizē – mājīga gaisotne, ko akcentēs atpazīstami Baltic International Bank korporatīvā dizaina elementi.

Projektā paredzēts pārvērst pagalmu par pasāžu, pirmajos stāvos izvietojot oriģinālus veikalus, restorānus, mākslas galerijas un citus publiskus objektus, kuros atspoguļosies Rīgas kultūras dzīves augstais līmenis. Augstākos stāvos plānots izvietot bankas birojus un prestižus divlīmeņu dzīvokļus ar unikāliem skatiem uz Vecrīgas jumtu ainavu.

Bankas biroju paredzēts veidot kā vienotu, savstarpēji savienotu kompleksu. Tiks veidota jauna galvenā ieeja, kurā tiks izveidots plašs ātrija tipa vestibils ar panorāmas liftu un sienas gleznojumiem, kas atspoguļos bankas idejiskās vērtības. Plašais ieejas vestibils darbiniekiem un bankas viesiem kalpos kā atskaites punkts, savukārt skats pa tā logiem palīdzēs orientēties plašajā un izsmalcinātajā bankas kompleksā. Trešajā un ceturtajā stāvā bankas kompleksā ir nodrošināta loka kustība – iespēja apiet apkārt visam kompleksam.

Pārdomātais arhitektūras risinājums Kalēju pasāžai piešķirs īpašu atmosfēru un lielu attīstības potenciālu, ko izjutīs gan pasāžas rezidenti, gan rīdzinieki un pilsētas viesi. Kalēju pasāžai tiks radīti visi priekšnosacījumi, lai tā kļūtu par atpazīstamu vietu Vecrīgā.  

Projekta autori:

Vincents Arhitektūra vadītāja Guna Eglīte

Projekta vadītājs: Ojārs Šablovskis

Projekta grupa: Jurģis Vizulis, Jūlija Kononova, Laura Meija,  Māris Grodums, Reinis Kokins, Baiba Drengere