Sparģeļu popularitāte ir meklējama jau tālu senajā Grieķijā, tāpēc restorāns Vincents priecājas atbalstīt Grieķijas ekonomiku un lauksaimniekus ar saviem pirmajiem bioloģiskajiem sparģeļiem no Acheloos upes krastiem.

Ir pienācis laiks atvadīties no ziemas sakņu dārzeņiem, kas, cepti, biezeņos taisīti, putoti, krēmoti vai kā citādi gatavoti, atklāti sakot, sāka kļūt mazliet garlaicīgi. Un tāpēc cieņā paklanāmies dzīvajam, zaļajam augam- sparģelim, kas iezīmē sākumu vasaras sezonai!

Sparģeļi ir audzēti un izmantoti pārtikā jau gadsimtiem ilgi, ko apstiprina recepte "Patina de asperagis frigida”- Asperagus casserole à la Apicius, kur sparģeļu pagatavošana minēta Gavius Apicius senajā pavārgrāmatā no mūsu ēras 3.gs. Vēl viena recepte šajā senajā pavārgrāmatā iesaka sparģeļus pagatavot ar mazajiem dziedātājputniņiem, bet es tomēr labāk nolēmu dziedāt pats! Tāpēc mēs šoreiz neizmantosim šo recepti.

"Patina de asperagis frigida”- tas ir viens no nedaudzajiem pārtikas produktiem, kas ēdams ar rokām, un ko šādā veidā var ēst arī restorānos ar tādu garšu un baudu, ka jūs būsiet gar zemi! Patiešām, labākais veids, kā izbaudīt sparģeļu garšu – bagātīgi tos iemērcēt Bordier sviestā. Šajā procesā ir kas juteklisks un sparģeļiem piemītot arī afrodiziaka īpašības. Iespējams, tieši tāpēc 19.gadsimtā šis ēdiens tika aizliegts mūķenēm, kuras mācīja meiteņu skolās.

Plaši kultivētais romiešu, grieķu un ēģiptiešu augs drīz vien izplatījās visā Eiropā, jo cilvēki bija sajūsmā par šo unikālo dārzeni un tā garšas īpašībām. Latviešiem sparģeļi joprojām ir kas salīdzinoši jauns un vēl maz atklāts, lai gan tas pieminēts jau senajās vecmāmiņu pavārgrāmatas. Bet tur pie vainas ir Hruščovs, kurš savā prātā nolēma, ka sparģeļu lauki būtu jāaizstāj ar kukurūzu, un tādejādi, padomju laikā iznīcināja to audzēšanu Latvijā.

Sparģeļi ir bagāti ar vitamīniem A, B, C, E, folijskābi, kalciju, antioksidantiem, tiem nav kaloriju, tauku un holesterīna. Ja Latvijas izgudrojuma - Mildronāta vietā kā veselīgi un sportistiem vitāli nepieciešami tiktu reklamēti tieši sparģeļi, Marijai Šarapovai joprojām būtu gan sportistes karjera, gan daudzie sponsori.