Pieaicinot kompetentu šefpavāru žūriju no ārvalstīm, noskaidroti labākie restorāni Latvijā un „Ekselence labākā restorāna Latvijā 2015” titulu jau kārtējo gadu ieguvis restorāns „Vincents”.

„Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2015” nosaka atbilstoši starptautiskajai praksei – vispirms interneta aptaujā vietējie žurnālisti, gardēži un restorānu jomas eksperti nobalsoja par viņuprāt labākajiem restorāniem, katru no tiem izvērtējot, piešķirot punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska žūrija, kuru šogad veidoja 14 pieredzējuši profesionāļi no Vācijas, Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Šveices, Somijas un Norvēģijas.

LNT ziņu sižetā topa rezultātus komentē restorāna „MUUSU” (ieguvis Top 3.vietu un balvu kā „gada jaunpienācējs”) šefpavārs Kaspars Jansons: „Pirmās četras vietas restorānu TOP ir ieguvuši Vincenta audzēkņi – Māris Jansons pavadījis Vincentā 8 gadus, es esmu pavadījis Vincentā 8 gadus, Ēriks Dreibants - gandrīz divus gadus... Ja jautātu, kam ir saistība ar „Vincentu”, pusei zāles būtu jāpieceļas kājās /restorānu TOP 30 apbalvošanas ceremonijā/! Kā mēdz teikt – ja Raimonds Pauls ir Maestro mūzikā, tad mūsu amatā Maestro ir Mārtiņš Rītiņš.


Apmeklējot restorānus, žūrija katram no tiem individuāli piešķīra punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti - 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.

Žūrijā darbojās Jouni Toivanen (Michelin šefpavārs, Somija), Sonja Fruhsammer (Michelin restorāna „Fruhsammer” šefpavāre, Vācija), Pelle Andersen (The Food Organisation of Denmark direktors, Dānija), Sampo Kantele (šefpavārs, Helsinku kulinārijas akadēmijas pasniedzējs, Somija), Tonis Siigur (restorāna „NOA” šefpavārs, Igaunija), Terje Ommundsen (restorāna „Plah” šefpavārs, Norvēģija), Antonio  Colaianni (Michelin restorāna „Mesa” šefpavārs, Šveice), Charlotte Stougaard Negendahl (Michelin šefpavāre, Dānija), Arto Koskelo (restorānu kritiķis, Somija), Anton Bjurh (Michelin restorāna „Gastrologik” šefpavārs, Zviedrija), Per Mandrup (Pasaules šefpavāru asociācijas, kulinārijas sacensību komitejas viceprezidents, A līmeņa konkursu tiesnesis, Dānija), Martti Siimann (restorānu „Oko”, „Noa”, „Tuljak” īpašnieks, Igaunija), Peter Fruhsammer, šefpavārs, vīnzinis, Vācija), Tommy Raanti (šefpavārs, Norvēģijas kulinārijas institūts, Norvēģija).

Apbalvošanas ceremonijā „Aldara muzejā” tika paziņoti arī vairāku speciālbalvu ieguvēji - labākā deserta balvu “Ekselence labākais deserts 2015”, tāpat kā pērn, ieguva restorāna „Vincents” konditori.

Restorāni nevar sevi nominēt konkursam, jo tas ir neatkarīgs nozares vērtējums.